ΜΗΤΤΑΣ ΘΩΜΑΣ

Πρωτοασχολήθηκε με το άθλημα της ποδηλασίας το 1977 και ενάμιση χρόνο αργότερα συμμετείχε στον πρώτο του αγώνα με την ομάδα του ΒΑΟ Θεσσαλονίκης, ομάδα με την οποία έκανε και τα πρώτα του βήματα ως προπονητής το 1984. Το 1986 ολοκληρώνει τις σπουδές του στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, παρακολουθώντας μάλιστα την ειδικότητα της ποδηλασίας υπό την επίβλεψη του Δρ. Γεώργιου Ροντογιάννη.

Παράλληλα με την προπονητική ασχολείται τα πρώτα χρόνια με την δημοσιογραφία, γράφοντας άρθρα σε αθλητικές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ διοργανώνει τους πρώτους του αγώνες με την ομάδα του ΒΑΟ.

 

Μετά από την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, επιστρέφει ως περιφερειακός προπονητής Μακεδονίας Θράκης και στην συνέχεια πρωτοστατεί στην επαναδραστηριοποίηση του Βέλους Θεσσαλονίκης, ομάδα με την οποία κατακτά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα δρόμου στην κατηγορία παίδων με τον μετέπειτα τέταρτο Ολυμπιονίκη Κλεάνθη Μπάργκα.

Το 1994 αναλαμβάνει ως προπονητής της ομάδας του Αυτόδρομου Θεσσαλονίκης, στην οποία και κάνουν τα πρώτα τους βήματα πολλοί πανελληνιονίκες και μεταξύ αυτών και ο Παγκόσμιος Κυπελλούχος αλλά και ο μόνος αθλητής που έφτασε στο επίπεδο Pro Tour, Γιάννης Ταμουρίδης.  

Παράλληλα με το ξεκίνημά του στον Αυτόδρομο, το 1994 ξεκινά την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ποδηλατικής ακαδημίας στην χώρα μας, στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, το ιδιωτικό σχολείο στο οποίο εργάζεται ως καθηγητής φυσικής αγωγής. Σε αυτήν την ακαδημία κάνουν τα πρώτα τους βήματα μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Αντωνιάδης και η Δήμητρα Πλεσιώτη.

Το 1995 ορίζεται ως προπονητής της πρώτης Εθνικής Ομάδας Ορεινής Ποδηλασίας, η οποία συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Κιρχζάρντεν της Γερμανίας.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1999, αναλαμβάνει την οργάνωση της Εθνικής Ομάδας με στόχο την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ΑΘΗΝΑ2004, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνος για τον ορισμό της τοποθεσίας που θα διεξαχθεί το αγώνισμα της Ορεινής Ποδηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2001 παρακολουθεί την σχολή διεθνών κριτών MTB που διοργανώνει η UCI στο Καπρούν της Αυστρίας και αποφοιτά με άριστα. Έκτοτε ως διεθνής κριτής διετέλεσε Αλυτάρχης  σε περισσότερους από 100 διεθνείς αγώνες και εθνικά πρωταθλήματα στην Ελλάδα και σε άλλες 22 χώρες.

Από το 2002 εργάζεται στο ΑΘΗΝΑ2004, αρχικά ως τεχνικός υπεύθυνος και στην συνέχεια ως διευθυντής της Ολυμπιακής εγκατάστασης στην Πάρνηθα.

Tο 2005 ιδρύει την OUTSPORTS, την πρώτη επιχείρηση ποδηλατικών διοργανώσεων στην Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια διοργανώνει 25 διεθνείς διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου ΜΤΒ, στην Νάουσα το 2006 και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατάβασης και τετραπλού το 2007,  στο Ελατοχώρι Πιερίας.

Το 2011 επιστρέφει στον χώρο της προπονητικής και εξειδικεύεται στις μικρές ηλικίες, εργαζόμενος στον Άρη Θεσσαλονίκης, τους Μαχητές Πεύκων και τον Ποδηλάτη Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα εργάζεται στο Ελληνογαλλικό Κολλέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ.

Τον Φεβρουάριο του 2020 ιδρύει την mittasmtb, μια πρότυπη επιχείρηση διοργάνωσης εκπαιδευτικών σεμιναρίων, προπονητικών καμπ και συμβουλευτικών υπηρεσιών, σχετικών με την προπόνηση και τις αθλητικές διοργανώσεις.

Στα 43 χρόνια παρουσίας του στον χώρο της ποδηλασίας, εκτός από αθλητής, προπονητής, διεθνής κριτής και διοργανωτής αγώνων, υπηρέτησε ως καθηγητής φυσικής αγωγής για περισσότερα από 20 συνολικά χρόνια στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση, υπήρξε εισηγητής σε σχολές κριτών και προπονητών, διετέλεσε πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της ΕΠΣΜΑΘ και μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Tο 2021 υπήρξε υπεύθυνος στον τομέα εκπαίδευσης και νεολαίας στην επιτροπή ανάπτυξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2023 είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.